сряда, 14 май 2014 г.

Ръст на електронното фактуриране в публичния сектор

Доклад на Billentis относно електронното фактуриране през 2014 г. проследява ролята на трите основни участници в рамките на пазара – публичния сектор, малките и средни предприятия и доставчиците на решения. Според доклада, публичният сектор е основна движеща сила за широкото разпространение на електронно фактуриране.
Поради своя размер и обхват, секторът обхваща 10% от общия обем фактури в световен мащаб. В допълнение, 45-65% от всички компании са доставчици към публичния сектор, като 100% от предприятията и домакинствата получават фактури и разписки именно от него.
Ползите от използването на електронно фактуриране за публичния сектор са значителни. От една страна, електронното фактуриране гарантира ефективност, в резултат на икономии на разходите и повишаване на производителността, а от друга – задължителното му прилагане води до намаляване на данъчните измами и укриването на данъци. Електронно фактуриране гарантира прозрачността на сделките и осигурява пълна одитна пътека за дейността на компаниите.
Докладът разкрива, че броят на Европейските фактури към момента надвишава 34 милиарда. Според оценките в доклада, федералните администрации на много европейски страни биха могли да спестят милиарди евро посредством прилагането на електронно фактуриране. Пример за икономии в милиарди евро: Германия 6,5 евро, Франция 4,2 евро, Италия 3,0 евро, Полша 1,7 евро, Румъния 1,4 евро.

Няма коментари: