четвъртък, 22 май 2014 г.

Италия съкрати срока за задължително въвеждане на електронно фактуриране в B2G сегмента



Считано от юни 2014 г., електронното фактуриране ще се превърне в задължително за италианското министерство, данъчната агенция и органите на Държавна сигурност, както и за техните доставчици, след публикуван в Държавен вестник на Италия декрет с номер 66 от 24-ти април 2014 г. Други публични агенции и техните доставчици ще се присъединят девет месеца по-късно. Следователно, задължителното преминаване към електронно фактуриране в италианския публичен сектор ще приключи до 31 март 2015 г., два месеца по-рано от предварително определения краен срок – 6 юни 2015 г.
Чрез тази мярка италианското правителство цели да се пребори с укриването на данъци, посредством проследимостта на плащанията, която електронното фактуриране гарантира. С цел осигуряване на мониторинг, всяка една фактура следва да съдържа тръжен идентификационен код (Codice identificativo di gara) и уникален код на проект (“Codice unico di Progetto”) в случаите, предвидени от закона. При отказ за предоставяне на тези данни, властите могат да спрат изплащането на фактурите.
Подобряване на административните задачи, повишаване на производителността и намаляване на разходите са другите цели, свързани с внедряването на електронното фактуриране. В действителност, тези предимства са едни от приоритетите на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа. Тенденцията към нарастваща безхартиена публична администрация набира скорост в цяла Европа. Съседни на Италия страни като Португалия, Франция и Испания също са предприели подобни стъпки. 

Източник: E-invoicing platform

1 коментар:

Италия- почивка каза...

Щом са решили да съкратят срока, явно са видяли, че може да има големи пролуки и някой да заобиколи този закон.Точно така се прави според мен.Решава се нещо и не от другата година или след 6 месеца.От сега за утре и всеки,който не започне някакви действия по изпълнението им да бъде глобяван.Само така положението в страните може да се оправи с глоби.С тези фактури доста ДДС се губи и хората са си на печалба без да плащат някакви допълнителни данъци.Виждае при нас как въведоха какви ли не системи и на бензинонстанциите, но пак има една такава сива икономика,където пак се губят милиони, ако не и повече.