петък, 28 август 2015 г.

Латинска Америка е световен лидер в областта на електронното фактуриране

Доклад на Billentis относно електронното фактуриране, озаглавен "Навлизане в нова ера", посочва, че през 2015 г. приблизително 42 млрд. електронни фактури ще бъдат обработени в целия свят. Латинска Америка ще обработи 25 млрд. от тях, което е повече от половината от всички електронни фактури. Тези факти потвърждават, че Латинска Америка е световен лидер в безхартиеното фактуриране.
Родното място на електронната фактура е Чили. Данъкоплатците, които живеят там, можеха да избират дали да използват електронно фактуриране или не до 2003 г. През 2014 г. Федералната данъчна служба предприе стъпки за установяване на график за приемане на задължително електронно фактуриране с краен срок 2018 г. Чили е на път да създаде регламент за електронно фактуриране, подобен на този в Мексико и Бразилия - две от най-развитите страни по отношение на е-фактурирането на международно ниво.
В момента електронните фактури в Бразилия са над 90% за сметка на хартиените в B2G и В2В сектора. Според доклад на Billentis Бразилия обменя почти 1 трилион цифрови документи всеки месец. Предизвикателство за държавната хазна е да започне да изисква от компаниите да завършват трансакциите с крайни потребители с издаване на електронна фискална бележка.
Е-фактурирането също се разпространява с бързи темпове в Мексико, след въвеждането му през 2004 г. Страната е обработила 5 трилиона електронни фактури през 2014 г., тъй като електронното фактуриране вече се разпростира до области като фонд работна заплата и електронно счетоводство.
През 2015 г. в Аржентина също се очаква висок ръст. Данъчната администрация наскоро добави стотици хиляди данъкоплатци към системата за е-фактуриране и смята да продължи през цялата 2016 г. Уругвай също ще изиграе водеща роля тази година. Данъчната администрация на страната се надява ръстът на е-фактурирането да достигне 40%.
Други държави като Перу, Коста Рика и Колумбия, които вече използват електронно фактуриране, са на път да постигнат още по-голям напредък. В близко бъдеще, Колумбия ще одобри регламент, които ще изисква някои компании да преминат към безхартиено фактуриране през 2016 г., докато други ще бъдат добавени в последствие.
Източник: Edicom

Няма коментари: