четвъртък, 6 август 2015 г.

Близо 1 млрд. електронни фактура са обработени от членовете на EESPA през 2014 г.

986 млн. електронни фактури са били обработени и доставени през 2014 г. от членове на EESPA* (Европейска асоциация на доставчиците на услуги за електронно фактуриране), според редица проучвания, проведени през юни 2015 г. Това бележи значителен ръст от 17% спрямо 2013 г., когато броят на обработените и доставени фактури е бил 840 млн.
По-голяма част от обработените фактури са от типа B2B (бизнес към бизнес) и B2G (бизнес към правителство) общо 621 млн. през 2014 г., въпреки че членовете на EESPA имат значително участие в доставката на фактури от типа B2C (бизнес към клиент) общо 365 млн. през изминалата година.
През 2014 г. е отбелязан слаб растеж в B2B и B2G сегмента спрямо 2013 г., макар асоциацията да е уверена, че отчетените темпове на растеж са занижени. От друга страна B2C секторът бележи значителен ръст от над 50%.
Европейската асоциация на доставчиците на услуги за електронно фактуриране има значителен принос за разпространението на електронното фактуриране в цяла Европа. EESPA допринася за нарастването на общия обем е-фактури, а този вид услуги са по-често предпочитани, тъй като водят до осъществяване на директна връзка между доставчиците на услуги и потребителите.
EESPA* (Европейската асоциация на доставчици на услуги за електронно фактуриране) е създадена през 2011 г. като международна асоциация с нестопанска цел и обхваща организации, които осигуряват мрежи, бизнес аутсорсинг, финансови, технологични, и EDI (електронен обмен на данни) услуги. Фокус на  EESPA е създаването на оперативно съвместими екосистеми, както и широкото разпространение на електронното фактуриране в полза на икономическата ефективност и растеж.  
Източник: The Paypers

Няма коментари: