вторник, 26 май 2015 г.

Законодателни промени, свързани с електронното фактуриране в Колумбия

Според доклад на SAP, Колумбия ще последва примера на останалите страни от Латинска Америка и през 2015 г. ще въведе законодателни промени относно електронното фактуриране в страната.
Федералната данъчна служба на Колумбия посочва ползите от въвеждане на електронно фактуриране, а именно: укрепване на конкурентоспособността на страната в региона, подпомагане на малките и средни предприятия чрез получаване на достъп до по-добри механизми за финансиране и увеличаване на ликвидността, както и съкращаване на разходите на компаниите, свързани с вътрешни процеси по фактуриране.
SAP посочва, че основната причина поради която Колумбия ще промени своето законодателство е свързана с това да се подобри данъчният и фискален статут на страната, а не да бъде подпомогнат индивидуалният бизнес. През 2015 г. Федералната данъчна служба, съвместно с Министерство на финансите, се готви да въведе закон за електронното фактуриране - Decreto de masificacion de la facture electronica. Цел на Федералната данъчна служба е да задължи над 830 компании да преминат към новия модел на електронно фактуриране.
Колумбия е четвъртата по големина икономика в Южна Америка с БВП от приблизително 640 млрд. долара. Страната е инвестирала милиони в инфраструктурата си през последните 12 месеца. Предвижда се пилотният проект относно електронното фактуриране да бъде завършен през юни 2015 г. и е-фактурирането да започне да се прилага от много мултинационални компании.
Източник: The Paypers

Няма коментари: