понеделник, 18 май 2015 г.

Перу преминава изцяло към електронно фактуриране до 2017 г.

С навлизането на нови фискални политики, целящи масовото разпространение на електронното фактуриране в Латинска Америка през 2015 г., електронното фактуриране ще бъде въведено в целия регион. Една от страните, участващи в този технологичен скок, е Перу. Според данъчната администрация на Перу, до края на тази година ще бъдат в обръщение повече от 107 млн. електронни фактури и разписки.
През 2013 г. с Решение Nº374-2013 беше наложено на 239 големи компании в страната да се присъединят към система за електронно издаване до 1-ви октомври 2013 г. В последствие крайният срок се промени два пъти, като към момента срокът за присъединяване на тези компании към новия режим е до 1-ви август 2015 г.
През септември 2014 г. данъчната администрация публикува втори списък, който изисква други 778 компании да преминат към новата система до 1-ви юли 2015 г. До тогава ще има над 1000 нови данъкоплатци, които ще издават електронни фактури през 2015 г. Те ще се присъединят към данъкоплатците, възприели системата за електронно издаване доброволно. На този етап данъчната администрация на Перу възнамерява да въведе електронно фактуриране на 100% до 2017 г.
В допълнение, с внедряването на електронна платежна разписка се очакват икономии на средства за данъкоплатците на Перу в размер до 60%. Този метод намалява не само разходите за документи, произтичащи от транспортни услуги по доставка, отпечатване и съхранение, но също така намалява времето за управление на документопотока. А разпространението на електронното фактуриране, от своя страна, ще насърчи приемането на цифров формат от бизнеса и за други данъчни документи като например фишове за заплати.
Източник: Edicom


Няма коментари: