петък, 9 ноември 2012 г.

Издаване на "инвойси"

През последните 2 година Българската икономика отчиташе ръст на износа. Това беше и движеща сила за БВП. Много компании, притиснати от свитото търсене у нас, бяха принудени да потърсят пазари извън пределите на страната. Това обаче постави служителите в счетоводните отдели пред нова трудност: съобразяването с чуждестранни счетоводни и данъчни практики.
През изминалите 2 години терминът "инвойси" придоби голяма популярност. На практика,   чуждицата "инвойс" тавтология - invoice на английски език означава фактура. Т.е. счетоводителите започнаха да наричат фактурите предназначени за износни/вносни стоки, с преводната им дума. Всъщност, "инвойсите" са фактури, които или са на английски език, или са преведени на езика, където се намира страната вносител. Те дублират документите, които вече са издадени на български език. Т.е. можем да разглеждаме "инвойса", като превод на издадената на български фактура, която да улесни митничари и крайни получатели.
Ако Вие сте получател на "инвойс", то първото нещо, което трябва да направите е да проверите дали е от страна-членка на ЕС, или от страна извън пределите на ЕС. В случай, че става въпрос за Вътрешно-общностно придобиване, то тогава важат съответните вътрешно-общностни правила, но ако е от "трета" страна, то тогава трябва да има "Митническа Декларация за Внос" - разбира се ако не става въпрос за услуги. Ако става въпрос за услуга, то тогава трябва да се провери ДДС третирането на тези услуги и дали то не следва да се самоначисли. Също така трябва да се провери дали тези услуги не следва да се обложат с данък и при източника. 
Важно е да знаете, че при издаване на "инвойс" към юридическо лице, на територията на ЕС, е добре да проверите неговия VAT-номер: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
Другото нещо, което трябва да проверите е дали получателят на стоки и услуги е в държава-членка на ЕС. Ако да, то тогава осчетоводяването става по правилата за Вътрешно-общностна Доставка, а в останалите случаи трябва да е налична Митническа декларация за износ. В случай, че българското лице е доставчик на услуга за получател от страна-членка, или е получател на услуга от фирма в страна-членка, то задължително трябва да е регистрирано по ДДС.
Ако, че става въпрос за услуги, а не за стоки, eFaktura.bg може да създава фактури на български и на английски език. Това означва, че Вие можете да създавате и изпращате "инвойсите" онлайн. За да научите как това може да стане лесно и бързо посетете сайта на услугата eFaktura.bg - www.efaktura.bg
Ние Ви предоставяме примерен "инвойс" в .doc формат, който Вие може да изтеглите тук: Инвойс бланка

Няма коментари: