четвъртък, 30 юли 2015 г.

Шведското правителство планира въвеждане на задължително електронно фактуриране


Шведското правителство е възложило на ESV (Шведският национален управляващ финансов орган) да анализира какви биха били последиците за фирмите и корпорациите в страната, в случай на приемане на закон за задължително електронно фактуриране към публичния сектор. Основната причина за това е, че шведското законодателство трябва да се адаптира към изискванията на Директива 2014/55/ЕС относно електронното фактуриране при обществените поръчки. Поради тази причина страната насърчава и популяризира използването на електронно фактуриране.
Направената от ESV оценка констатира голям потенциал за спестяване на разходи в публичния сектор, след преминаване към електронно фактуриране, както и положително въздействие върху околната среда. ESV също така добавя, че след преминаване към е- фактуриране в публичния сектор ще се наблюдават и по-бързи плащания на предоставените стоки и услуги.  
По мнение на ESV, въвеждането на законово изискване за изпращане на електронни фактури към публичния сектор от доставчиците на стоки и услуги е от съществено значение за реализиране на пълния потенциал и увеличаване на употребата на електронни фактури. По мнение на ESV секторът трябва да бъде задължен да получава е-фактури от ноември 2018 г. Според Директива 2014/55/ЕС правителството на Швеция може да гласува промяна в законодателството за част от публичния сектор (т.е. общини и областни съвети) от ноември 2019.
Източник: Billentis/Bruno Koch

Няма коментари: