вторник, 9 юни 2015 г.

7 млрд. електронни фактури ще бъдат обменени в Европа през 2015 г.

Електронното фактурирането в Европа продължава да следва бързия темп на развитие от 2014 г. според доклад на Edicomgroup.
В доклад на Billentis прогнозите за 2015 г. са, че обемът на електронни фактури, обменени между компаниите и правителствата, ще достигне 4,6 млрд. За потребителите цифрата е около 2,7 млрд. Лидери в този технологичен скок са Норвегия, Швеция и Дания.
Разпространението на електронното фактуриране в рамките на Европейския съюз се подкрепя от няколко правителствени инициативи за насърчаване на употребата му в B2G сегмента. Считано от март 2015 г. италианският публичен сектор и неговите доставчици са задължени да издават фактурите си в електронен формат. В Испания и Словения също са издадени подобни задължителни постановления. Швейцария и Естония са следващите по реда си за присъединяване към системата през 2016 г. Франция ще премине към е-фактуриране през 2017 г., а Швеция ще наложи задължително е-фактуриране в публичния сектор.
В допълнение към държавните регулации, които възникнаха през последните години, ЕС също така предлага да се премахне лавината от документи в администрациите като следваща цел на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа. Директива 24/2014 изисква от държавите-членки да започнат възлагането на електронни обществени поръчки при публични търгове, които да бъдат ефективни в целия Европейски съюз до октомври 2018 г. Тази мярка засяга стотици хиляди държавни учреждения и милиони доставчици, поради което затвърждаването на електронното фактуриране в следващите години е сигурно.
Към момента е-фактурирането е въведено в над 40% от водещите страни, но в по-голяма част от случаите се изпраща PDF, а не цифрово подписан структуриран файл с данни, както е предвидено в най-новата европейска Директива 2010/45/ЕС, определяща европейската рамка за електронно фактуриране. Независимо от това, инициативите въведени от повечето европейски държави през последните години, в частност в публичния сектор, насърчават употребата на по-безопасни, по-надеждни и напълно проследими структурирани системи.  
Източник: The Paypers

Няма коментари: