сряда, 9 октомври 2013 г.

Полша приема PEPPOL за електронно фактуриране



След Норвегия, Дания, Швеция, Франция, Италия, Австрия, Ирландия и други страни, които в момента прилагат спецификациите на проекта, Полша е следващата държава-членка, която се включва в PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line - „Паневропейско възлагане на обществени поръчки по интернет“) по отношение на електронното фактуриране.
Министерство на икономиката в Полша ще се превърне в орган, който следи управлението на мрежата и изпълнението на PEPPOL-базирани решения на национално ниво.
Проектът на директива за електронно фактуриране при обществените поръчки показва, че многообразието на оперативно несъвместими стандарти води до прекомерна сложност, правна несигурност и допълнителни оперативни разходи за икономическите оператори, използващи електронно фактуриране в държавите-членки. В обхвата на директивата, която се отнася за електронни фактури, получени от възлагащи органи, издадени в резултат на изпълнението на обществени поръчки, е подчертана ключовата роля на публичния сектор в осигуряването на оперативна съвместимост и стандартизация.
Основната цел на OpenPEPPOL е да продължи разпространението на приемането на електронни обществени поръчки сред европейските правителства, като насърчава това чрез прилагане на PEPPOL опростени спецификации.
След една година експлоатация, асоциация OpenPEPPOL наброява близо 80 членуващи организации от частния и публичния сектор в 17 страни, с над 60 точки на достъп, свързващи доставчиците и възлагащите органи към отворена мрежа, където се разменят стандартизирани документи.

Няма коментари: