четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Несъответствия в приходите от ДДС водят до загуба на милиарди евро


В края на септември Европейската комисия публикува доклад относно проучване, свързано с несъответствията в приходите от ДДС в държавите членки. Проучването е част от работата на Комисията за реформиране на системата на ДДС в Европа, както и от по-широката ѝ кампания за прекратяване на данъчните измами. В проучването се съдържат подробни данни за разликите в размера на дължимия и действително събрания ДДС в 26 държави от ЕС между 2000 и 2011 г.
Несъответствието в приходите от ДДС във всички 26 държави-членки през 2011 г. възлиза на 193 милиарда евро, или 1.5% от БВП. Това се равнява на 18% от теоретичния ДДС.
Италия (36 млрд. евро), Франция (32 млрд. евро), Германия (26.9 млрд. евро) и Обединеното кралство (19 млрд. евро.) дават своя принос за повече от половината загуби, поради несъответствие в приходите от ДДС в количествено отношение, най-вече защото те са най-големите икономики на ЕС. От гледна точка на съотношението спрямо собствения си БВП, Румъния (10 млрд. евро), Гърция (9.7 млрд. евро), Литва (4.4 млрд. евро) и Латвия (0.9 млрд. евро.) са страните с най-голямо несъответствие през 2011 година.
Проучването показва тенденция на нарастване на отклоняването на ДДС в много държави-членки от 2008 г. насам, в резултат на икономическата криза. Това е особено изразено в Испания, Гърция, Латвия, Ирландия, Португалия и Словакия. Като цяло, в ЕС отклоняването на ДДС се е увеличило с 5 процентни пункта, след като икономическата криза стана факт.
Справянето с отклоняването на ДДС по ефективен начин изисква комбинация от политически мерки (напр. разширяване на данъчната основа) и действия за правоприлагане (напр. силни възпиращи мерки срещу измами, подобряване на одитната дейност и контрол, и т.н.).
Подобряването на одитната дейност и контрол може да се постигне с електронни фактури и електронни разписки.
В началото на годината влязоха в сила нови мерки за улесняване на електронното фактуриране и специални разпоредби за малките предприятия, а през идните седмици ще бъде представено предложение за стандартна декларация за ДДС за целия ЕС.



Няма коментари: