вторник, 15 ноември 2011 г.

План на Г-20 за растеж и работни места

Най-големите в света се ангажират с полагане на допълнителни усилия за възобновяване на икономическия растеж, увеличаване на работните места и по-координирано регулиране на финансовите пазари.
По вереме на срещата в Кан, страните от Г-20 се договориха за приемането на пакет от мерки (тук: http://www.g20.org/Documents2011/11/Cannes%20Action%20plan%204%20November%202011.pdf), за възстановяване на световната икономика. ЕС предложи поемането на ангажименти за балансиране на бюджетите и подобряване на националните икономики и разрешаването на проблема с дълговата криза.
Сред ключовите решения се очерта генерирането на повече международна търговия, което е от особено значение за растежа и създаването на работни места. Насърчени бяха действия в посока намаляване на протекционизма и по-тясното сътрудничество между страните. ЕС отдавна полага усилия в полза на премахването на трансграничните бариери при електронното фактуриране, което представлява спънка за международната търговия. Страните от Г-20 заявиха своята подкрепа на Световната Търговска Организация (СТО) и настояха за нейната по-голяма роля в уреждането на междудържавни спорове.
Реформата на финансовия пазар и защитата на инвеститорите също бяха сред водещите теми. Сред приоритетите са по-добро регулиране на търговията с деривати и намаляване на риска от фалити на банки. Като част от усилията за намаляване на системния риск за световната икономика страните от Г-20 са готови да предоставят допълнителни средства на Международния валутен фонд (МВФ).
Не на последно място, лидерите на Г-20 обърнаха специално внимание на мерките за справяне с бедността. Те се съгласиха, че в бъдеще трябва да бъдат намерени нови източници на финансиране за подпомагане на развиващите се страни.
Източник: http://ec.europa.eu/

Няма коментари: