петък, 25 ноември 2011 г.

Равно третиране и Бизнес контроли

Директива 2010/45/EU относно прилагането на ДДС на територията на ЕС, замени Директива 2006/112/ЕС. В нея бяха добавени две нови позиции: „равно третиране“ и „бизнес контроли“. Това са два нови термина, които трябва да отговорят на предизвикателствата пред националното и трансгранично електронно фактуриране.
ЕК препоръчва на държавите-членки да застанат зад принципа на „равно третиране“ на хартиените и електронните фактури. Посредством „равно третиране“ могат да се премахнат препятствията пред трансграничната търговия и в частност да се премахне задължението за отпечатването на фактурите.
С термина „бизнес контроли“, Комисията позволява да се избере трети начин за обмен на електронни фактури. В момента, според закона за ДДС това е издаването на електронни фактури „3. по друг начин, гарантиращ автентичността на произхода и ненарушеността на съдържанието. “. Целта на този текст е да хармонизира законодателствата между страните-членки, защото например Скандинавските държави не подписват с електронен подпис своите електронни фактури. Там се разчита на сигурните нива на одит и контрол – „бизнес контроли“.
ЗДДС е хармонизиран с Европейските директиви и позволява най-модерните начини за изпращане на електронни фактури. В България законови пречки пред електронното фактуриране не съществуват.
За повече информация как да започнете да издавате електронни фактури, посетете efaktura.bg

Няма коментари: