четвъртък, 21 април 2016 г.

Електронното фактуриране продължава да нараства в световен мащаб

Според доклад на консултантската компания Billentis: “E-invoicing/E-billing. International Market Overview & Forecast”, през 2016 г. електронното фактуриране ще продължи да се разпространява по целия свят, а Мексико, Чили и Бразилия ще затвърдят позициите си на първенци в използването на тази технология. Според прогнози на Billentis през 2016 г. страните от Латинска Америка ще обменят 22 млрд. електронни фактури, повечето от които - 19 млрд., в B2G сегмента.
Въпреки че обемът на електронни фактури в Бразилия и Мексико едва ли ще достигне такъв огромен ръст като през последните години, технологията вече е затвърдена и делът на хартиените фактури e намалял значително. Освен това страни като Колумбия, Еквадор, Аржентина, Перу и Уругвай планират да разширят обхвата на е-фактуриране, което ще доведе до значително повишаване на обема на електронните фактури в Латинска Америка.
По отношение на електронното фактуриране Европейският пазар също е динамичен. Държавите-членки на Европейския съюз са в готовност да приложат Директива 2014/55/ЕС, която изисква задължително електронно фактуриране към публичния сектор от 2018 г. С оглед на това страни като Италия, Испания и Португалия вече са въвели задължително електронно фактуриране в B2G сегмента, а други като Франция, Литва и Естония ще прибегнат до тази мярка през 2016 г. и 2017 г.
Billentis предвижда ръст на електронното фактуриране с 14% в сегментите B2B/B2G/G2B и 11% в B2C сегмента в цяла Европа. Обемът на обменените електронни фактури в Европа в B2B сегмента ще достигне 5 млрд., а в B2C сегмента - 2,8 млрд.
За Северна Америка докладът на Billentis отбелязва темпове на растеж подобни на тези в Европа - 4 млрд. електронни фактури в B2C сегмента и 3,2 млрд. в B2B/B2G сегмента. САЩ също така планират въвеждане на задължително електронно фактуриране за доставчиците към публичния сектор от 2018 г.
Източник: Edicom,  Billentis/Bruno Koch

Няма коментари: