петък, 16 октомври 2015 г.

Задължително е-фактуриране в Швейцария от януари 2016 г.

Електронното фактурирането се разпространява в цяла Европа. След Италия, Испания и Португалия е ред на Швейцария да премине към задължително е-фактуриране. Считано от 1-ви януари 2016 г. безхартиената технология ще бъде задължителна за публичния сектор и неговите доставчици, при подписване на договор на стойност по-голяма или равна на 5 000 CHF (4,594.57 евро). Мярката има за цел да оптимизира бизнес отношенията с администрацията и да подобри спазването на данъчното законодателство.
Внедряването на електронно фактуриране ще доведе до ограничаване на употребата на хартия. Това ще е от значителна полза за околната среда, а също така ще доведе и до спестяване на средства. Съхраняването на фактури, тяхното отпечатването на хартия, както и употребата на традиционните пощенски услуги ще се сведе до минимум, както е в редица други европейски страни. Според доклад на консултантска компания Billentis относно електронното фактуриране, озаглавен "Навлизане в нова ера", потенциалните икономии за публичния сектор в Швейцария се оценяват на около 700 млн. евро.
Швейцарското законодателство предвижда гъвкав модел за електронно фактуриране, основан на стандарта swissDIGIN. За сега малките компании няма да бъдат задължени да прилагат тази система, но могат да го направят, ако желаят. Федералното правителство на Швейцария е технически готово да получава фактури в електронен формат от 2012 г., но от администрацията на страната заявяват, че до сега едва 14% от фактурите са електронни. Именно поради тази причина от догодина се въвежда този модел на фактуриране.
Източник: Edicom

Няма коментари: