сряда, 30 септември 2015 г.

Спестяването на разходи е основна причина за преминаване към е-фактуриране в Германия

Спестяване на разходи и повишаване на ефективността във вътрешната организация на компаниите са основните причини за преминаване към електронно фактуриране в Германия, посочва проучване проведено наскоро от ibi Research. Анкетираните посочват, че с използването на тази технология се предвижда намаляване на разходите с до 60% в сравнение с традиционния процес, при който се използва хартия.
Според доклад на Billentis за 2015 г. употребата на електронно фактуриране би довела до спестяване на близо 6,5 млрд. евро в публичния сектор. На регионално ниво тази сума би могла да достигне 2,6 млрд. евро и 3,4 млрд. на общинско ниво. Това са най-високите стойности в целия Европейски съюз, тъй като Германия е най-голямата икономика в региона.
Резултатите от анкетата на ibi Research показват значителен ръст на електронното фактуриране в Германия спрямо доклада, публикуван от същата организация през 2011 г., но въпреки това все още има какво да се желае. Само 26% от анкетираните компании са преминали изцяло към електронно фактуриране, докато 69% продължават да отпечатват фактурите получени по електронен път за вътрешна обработка в компанията. По този начин липсва на 100% автоматизирана обработка - от издаване до получаване и съхранение в електронен архив.
Според 48% от анкетираните ръстът на е-фактурирането се дължи на законодателни инициативи, предприети от Европейския Съюз през 2011 г. В допълнение, 35% смятат, че през последните години процеса по генериране и доставяне на електронни фактури е опростен.
Източник: Edicom

Няма коментари: