четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Забавени плащания при едно от десет МСП във Великобритания

Според проучване на Sage – доставчик на бизнес софтуер и услуги, бизнесът във Великобритания продължава да страда от забавени плащания, като почти на две трети от компаниите (60%)  им се е налагало да чакат 60 или повече дни за получаване на плащане в рамките на последните 6 месеца. Проучването на Sage е проведено сред 457 собственици на малък бизнес в Обединеното кралство. То показва, че забавянето на плащания бележи известно подобрение в сравнение с предходните 12 месеца, но ненавременните плащания към доставчици във Великобритания продължават.
Проучването сочи, че почти половината от анкетираните (47%) са чакали плащане 90 или повече дни. Въпреки че в процентно отношение се наблюдава известно подобрение спрямо предходните 12 месеца (през 2014 г. 72% са чакали плащане 60 или повече дни, а 57% - 90 или повече дни), резултатите показват тревожна тенденция, която продължава да спира паричните потоци на хиляди фирми във Великобритания.
Проучването също така показва, че закъснелите плащания водят до големи финансови затруднения при 1 от 10 компании (12%, в сравнение с 11% през 2014 г.). В последствие компаниите не са в състояние да заплащат дължими суми към собствените си доставчици и проблемът се задълбочава. Малък брой предприятия докладват дори и по-сериозни проблеми, включващи закъснения при изплащането на заплати на персонала (3%) и несъстояние за плащане на допълнителни разходи като наем и други (2%), както и понижаване на собствения кредитен рейтинг (2%).
Източник: The Paypers

Няма коментари: