четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Прогнози за електронното фактуриране в Европа и други региони по света


Пазарният ръст на електронното фактуриране в европейските страни е висок и устойчив. През 2015 г. се очаква да достигне 17% в сегментите B2B/B2G/G2B и 12% в B2C сегмента. Намалява обемът на фактури, разменени директно между търговските партньори, за разлика от фактурите разменени в B2B мрежи. Обемът на е-фактури, обработени от оператори на мрежи, се очаква да се увеличи с 20% в сегментите B2B/B2G/G2B, а в B2C – с 14%. Накратко:
  •  Темпове на растеж над средните за сегментите B2B/B2G/G2B се очакват във всички европейски страни, в които е въведено задължително електронно фактуриране. Обемът на електронните фактури в B2B сегмента в Европа се очаква да достигне около 4,6 млрд., а в B2C сегмента – 2,7 млрд.
  • Властите на Естония възнамеряват да осъществят преход към електронно фактуриране в B2G сегмента в най-кратки срокове. До края на 2016 г. ще стане задължително всички доставчици да изпращат фактури към правителството единствено в електронен формат. Министерство на финансите на Естония е изчислило, че преминаването към електронно фактуриране в B2G сегмента ще доведе до икономии в размер на 1,95 млн. евро. Ако B2B сегмента предприеме същата стъпка, общите икономии ще възлизат на повече от 70 млн. евро.
  • От март 2015 г. електронно фактуриране ще бъде позволено в Македония. Въпреки че страната е кандидатка за членство в ЕС, нейното законодателство по отношение на електронното фактуриране все още не съответства на правилата на ЕС.
  • Към момента в Швеция е назначена комисия, която проучва възможността и последиците от въвеждането на задължително електронно фактуриране в публичния сектор.
  • Задължителното електронното фактуриране ще стане факт и в Украйна през 2015 г.
Други региони:
  • През 2015 г. Северна Америка вероятно ще достигне темпове на растеж съпоставими с тези в Европа или малко над тях. Очакваният обем електронни фактури в B2B сегмента ще достигне 2,8 млрд., а в B2C сегмента – 4 млрд. Очаква се броят на операторите на електронни фактури да се увеличи от 130 на 150. 
  • Броят на електронни фактури в Бразилия за следващата година едва ли ще надхвърли значително досегашните 11 млрд., докато в Мексико годишният брой от 5 млрд. може да се увеличи с 20-25% (по данни на Indicium Solutions). В останалите страни от Латинска Америка се очаква още по-голям ръст през настоящата година, като  сред първенците ще са: Боливия, Чили, Колумбия, Еквадор, Гватемала, Перу и Уругвай.  
  • Виетнам възнамерява да последва латиноамериканския модел, като наложи електронното фактуриране като средство за контрол в помощ на данъчните органи. 
  • Предвижда се обемът на електронни фактури в Русия да нарасне през 2015 г. 
  • Силни темпове на растеж се очакват отново и в Турция.
 Източник: Billentis/Bruno Koch

Няма коментари: