четвъртък, 29 януари 2015 г.

24% среден годишен ръст на електронното фактуриране в Уругвай през 2014 г., очаква се да достигне 50% през 2015 г.

Около 1500 данъкоплатци са преминали към електронно фактуриране в Уругвай през 2014 г. Част от тях са били задължени да предприемат тази стъпка, съгласно Резолюция Nº798/2012, а други са се насочили към е-фактуриране доброволно. Главна данъчна дирекция изчислява, че темпът на нарастване на електронното фактуриране в страната през изминалата година е около 24%. През 2015 г. се очаква той да достигне до 50%. Този ръст ще отреди място на Уругвай сред най-развитите по отношение на електронното фактуриране държави.
Вестник El País разкри, че от септември 2015 г. Уругвай планира да въведе задължително е-фактуриране за още 1000 компании. Електронното фактуриране навлиза доброволно в страната през август 2012 г. и заменя традиционния процес на издаване и изпращане на фактури на хартия за правни и данъчни цели. Фактурите се генерират по електронен път и се обменят между компаниите в страната, Главна данъчна дирекция, клиенти и доставчици. В последствие електронните фактури се съхраняват в цифров формат за период от пет години, съгласно действащото законодателство.
Въвеждането на електронно фактуриране включва автоматизация на административните процедури, повишава сигурността и съкращава икономическите разходи. Поради тези причини, е-фактурирането навлиза във все повече страни по целия свят.
Източник: E-Invoicing Platform

Няма коментари: