сряда, 14 януари 2015 г.

Електронното фактуриране затвърждава позициите си в Европа

2015 г. вероятно ще бъде белязана от разпространението на електронно фактуриране в цяла Европа, сочи доклад на Еdicomgroup. За няколко страни то става задължително от януари 2015 г.
Крайният срок за миграция към е-фактуриране в Словения, известно там като eRačun, беше 1-ви декември 2014 г. От 1-ви януари 2015 г. всички доставчици към правителството и публичната администрация са задължени да предоставят единствено електронни фактури. Плащания на фактури на хартиен носител няма да бъдат извършвани.
Задължително електронно фактуриране е предвидено и в публичния сектор в Испания. От 15-ти януари 2015 г. доставчиците в страната следва да използват електронно фактуриране при издаването на фактури към администрацията. Тази технология ще се прилага и от компании, които предоставят „услуги от специално икономическо значение“, като туристически агенции и доставчици на вода, електроенергия и газ.
Италия също ще отбележи напредък в тази област през 2015 г. Считано от юни 2014 г., електронното фактуриране се превърна в задължително за италианското министерство, данъчната агенция и органите на Държавна сигурност, както и за техните доставчици. До 31-ви март 2015 г. се очаква регионалните и местни органи да мигрират към електронно фактуриране – FatturaPA, с което ще приключи въвеждането на „безхартиена“ администрация в страната.
По данни на консултантската компания Billentis, през последните пет години електронното фактуриране в Европа е нараснало с 16% от 8% през 2009 г. се е увеличи на 24% през 2014 г. Консултантската компания прогнозира, че през 2015 г. обемът на издадените фактури в Европа може да надвиши 35 млрд., като около 6 млрд. от тях ще бъдат разменени по електронен път. Трябва да се има в предвид, че освен споменатите страни, много други вече използват електронно фактуриране при търговските си взаимоотношения или са в процес на приемането му, добавя Billentis.  
В края на 2014 г. Турция въведе задължително електронно фактуриране в някои икономически сектори. Е-фактурирането обхваща компании, които осъществяват дейност с продукти, подлежащи на специално данъчно облагане – петрол, тютюневи изделия, алкохолни и безалкохолни напитки. В допълнение, Португалия въведе задължителен сертифициран софтуер за фактуриране и деклариране на фактури към съответните органи.
Считано от 1-ви януари 2016 г. Швейцария въвежда задължително електронно фактуриране в B2G сегмента, а Франция ще последва примера ѝ съвсем скоро. Френското правителство си е поставило срок за приемането на този модел до 2020 г., но адаптацията ще започне през 2018 г. Водеща роля в областта на електронното фактуриране ще изиграят страни като Австрия, Финландия, Норвегия и Дания, като при последните две електронното фактуриране в публичния сектор е задължително от 2005 г. насам.
Несъмнено най-голямото предизвикателство, което предстои от тук нататък за Европейския съюз, е създаването на единен европейски стандарт за електронно фактуриране. През май 2014 г. беше приета Директива 2014/55/ЕС за разработването на европейски стандарт за електронно фактуриране в областта на обществените поръчки, за да се гарантира оперативната съвместимост между електронните системи за издаване на фактури в целия ЕС.
Източник: The Paypers

Няма коментари: