четвъртък, 6 ноември 2014 г.

177 млрд. евро загуба за Европейския съюз поради несъответствие в приходите от ДДС


През 2012 г. са били изгубени приходи от ДДС в размер на около 177 млрд. евро поради неспазване на правилата или несъбиране, показва най-новото проучване за несъответствие в приходите от ДДС, публикувано от Европейската Комисия. Тази сума се равнява на 16 % от общите очаквани приходи от ДДС в 26 страни от ЕС, съобщава Рапид. В проучването се съдържат подробни данни за разликите в размера на дължимия и действително събрания ДДС в държавите-членки през 2012 г. В него са включени и актуализирани данни за периода 2009-2011 г. Представени са и основните тенденции във връзка с несъответствията по отношение на ДДС, както и анализ на ефекта от икономическите условия и политическите решения върху приходите от този данък.
 Несъответствие в приходите от ДДС се нарича разликата между очакваните приходи от данъка и действително събрания от националните органи ДДС. Въпреки че нарушенията определено са важна причина за този недостиг на приходи, несъответствията в приходите от ДДС не се дължат единствено на измами. Сред другите причини са фалитите и обявяването на несъстоятелност, статистическите грешки, забавените плащания и законното избягване на данъци. Част от тези проблеми биха могли да бъдат избегнати при употребата на електронно фактуриране, което гарантира намаляване на грешките от човешка намеса, както и на времето за получаване на плащания.  
През 2012 г. най-малко е било несъответствието в приходите от ДДС в Холандия (5% от очакваните приходи), Финландия (5%) и Люксембург (6%). Най-голямо несъответствие е регистрирано в Румъния (44 % от очакваните приходи от ДДС), Словакия (39%) и Литва (36%). В 11 страни от ЕС несъответствието в приходите от ДДС е намаляло между 2011 и 2012 г., а в 15 то се е увеличило. В Гърция се наблюдава най-голямо подобрение в периода между 2011 г. (9,1 млрд. евро) и 2012 г. (6,6 млрд. евро), въпреки че тя остава една от страните в ЕС със значително несъответствие в приходите от ДДС (33%).
Източник: Europe.bg

Няма коментари: