сряда, 29 октомври 2014 г.

Електронно фактуриране в Боливия от ноември

На 10 ноември 2014 г. влиза в сила нова виртуална система за таксуване (SFV) в Боливия.
Въпреки че първоначално бе планирано Националната данъчна служба (SIN) да въведе електронно фактуриране в страната от началото на септември 2014 г., регулаторно решение от 29 август отложи е-фактурирането с 2 месеца.
Целта на тази инициатива е автоматизиране на  процедурите и ускоряване на плащанията. Освен това се очаква повишаване на сигурността, подобряване на фискалния контрол и намаляване на разходите. Именно затова съседни на Боливия страни като Чили, Перу и Аржентина вече са предприели подобни мерки, с цел разширяване на употребата на електронното фактуриране.
Регламентът на новата виртуална система за таксуване е описан подробно в разпоредба 10-0025-14, където са включени приложения с диаграми и илюстративни примери, за улеснение на данъкоплатците. Съгласно член 2 от разпоредбата, физическите лица, едноличните търговци, корпорациите и институциите от публичния сектор ще бъдат задължени да използват електронно фактуриране при търговски сделки, както и при всички дейности, свързани с покупко-продажбата на стоки и услуги. Въпреки това данъчни документи, отнасящи се до специални мита, такси и вноски, ще останат извън схемата.
Източник: The Paypers

Няма коментари: