петък, 10 октомври 2014 г.

По-нисък праг за регистрация по ДДС и възможност за е-фактуриране в Македония

Законът за ДДС в Македония претърпя редица промени през 2014 г. Последният такъв е публикуван в Държавен вестник на Македония под номер 130/2014 и влиза в сила от 11 септември 2014 г. Според него от 2015 г. прагът за задължителна регистрация по ДДС ще бъде намален наполовина и компаниите с годишен оборот започващ от 20 500 щатски долара, за разлика от досегашните 41 000 щатски долара, ще подлежат на задължителна регистрация по ДДС.
Тази промяна ще направи регистрацията по ДДС задължителна за голям брой микро и малки предприятия, които не са подлежали на регистрация до момента поради по-ниските си годишни обороти.
Новият закон също така предвижда възможността за издаване на електронни фактури между компаниите от 1-ви март 2015 г. Това се приема положително от бизнес общността, тъй като ще създаде възможност за оптимизирани и напреднали в технологично отношение процедури за фактуриране, които понастоящем се регулират от остарели закони.
Компаниите, получатели на е-фактури в Македония, трябва да дадат предварително писменото си съгласие и да декларират своето желание  за получаване на електронни фактури вместо фактури на хартиен носител. Това не е необходимо в страните членки на Европейския съюз.
Източник: E-Invoicing Platform

Няма коментари: