вторник, 16 април 2013 г.

Е-фактурирането помага за намаляване на платежните измами

Изразът „платежни измами“ звучи достатъчно страшно във времената, когато се появяват нови и нови схеми за злоупотреби, и обемът на откраднатите средства расте главоломно. Оказва се, че електронното фактуриране може да се справи с много от механизмите за измама, благодарение на стриктния автоматизиран контрол на данните и електронния път на движение на документите.

Ето как използването на електронни фактури може да предотврати някои от най-често използваните методи за измама в световен мащаб.

Дублирани плащания

Случаите на неколкократно заплащане на една и съща фактура от получателя не са изключения. Грешката може да е неволна или напротив, при което платецът не винаги осъзнава, че е платил неколкократно.
Използването на система за електронно фактуриране, като eFaktura.bg, не позволява изпращането на документи с еднакви номера, което изключва злоупотреба от страна на издателя. Получателите също имат постоянен достъп до електронен архив, където могат да правят справка за получените и платени по електронен път фактури.

Фактури за фиктивни услуги

Друга схема на злоупотреби включва издаването на фактури за фиктивни сделки и услуги за малки суми. Немалко компании автоматично плащат входящите фактури, още повече, че разследването на такъв тип плащания с неясен произход често излиза по-скъпо от стойността на самото плащане.
Когато една компания предпочита да получава фактурите в електронен вид, тя има много по-голям контрол върху източника им  - ако те се импортират директно в ERP или счетоводната система, това изисква разпознаване на контрагента, от който е издадена фактурата.
eFaktura допринася за значително намаляване на рисковете от получаване на фактури от нелегитимни фирми, защото всеки издател в системата е подписал договор за използване на услугата и подписва фактурите с електронен подпис, което прави идентификацията му много лесна.

Подмяна на атрибутите за плащане

Зачестява практиката на подмяна на атрибутите за плащане на реални контрагенти. Най-често това става чрез официално писмо, което използва логото и атрибутите на определена фирма доставчик. В него обикновено се казва, че дадената фирма е сменила банковата си сметка и се налага актуализация в атрибутите за плащания към нея. Ако съответният служител приеме писмото за легитимно и смени банковата сметка за плащане на фактурите към този доставчик с уж новата такава, могат да бъдат платени няколко фактури, преди да се установи, че парите не отиват на правилното място.
Такъв сценарий на практика не съществува в системата eFaktura, защото там документите не могат да бъдат фалшифицирани, заради защитата, която електронният подпис осигурява. От друга страна системата предлага възможност за актуализиране на банковата сметка, посочена във фактурата, директно от издателя, както и сигурен канал за обмяна на електронни пратки между издател и получател, който е много по-бърз и евтин начин за комуникация с контрагентите.
За да се възползвате от всички модерни предимства, които системата eFaktura предлага, посетете сайта на услугата.

Няма коментари: