петък, 26 април 2013 г.

Световен лидер в електронното фактуриране направи следваща стъпка в сегмента B2C




С навлизането на електронното фактуриране над 90% в Бразилия, страната се превръща в световен лидер в тази област. Благодарение на внедряването на задължителното електронно фактуриране преди няколко години, достигането на този процент е вече реалност.
Наскоро беше стартиран проектът "Nota Fiscal Eletrônica para Consumidor Final", или NFC-e, с цел издаване на електронни фактури за крайните потребители в Бразилия. NFC-е следва същия технически и операционен модел на NF-e (B2B/B2G), използван за всички индустрии и компании за търговия на едро в Бразилия. 
Пилотният проект за NFC-e в момента е в ход: 7 държави и 30 компании доброволци от различни браншове като супермаркети, аптеки, универсални магазини, магазини за строителни материали и за електрическо и електронно оборудване участват в пилотната схема.
Целта на проекта NFC-е е да замени използваните до днес фискални принтери в търговията на дребно с изцяло електронно решение. То ще се базира на XML файл, употреба на електронен подпис и потвърждаване на данните онлайн, преди процеса на продажба да е завършен. В случай че стойността на покупка надвишава 5000 щатски долара, е задължително за потребителя да се идентифицира в NFC-e.
Очакванията на инициаторите са за разпространение на NFC-e в по-голяма част от Бразилия през втората половина на 2013 г.

Няма коментари: