понеделник, 15 април 2013 г.

БАКБ и БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ с общ проект за безконтактни плащания

Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) въвежда безконтактните карти Debit MasterCard PayPass. Банката е първата в системата на картовия оператор Борика-Банксервиз, която въвежда такава технология. Картите ще бъдат издавани едновременно с ПИН за плащане и теглене в брой и с парола за плащания в интернет.

„Проектите, които изпълнихме с БАКБ бяха много амбициозни и много иновативни – каза Любомир Цеков, изпълнителен директор на Борика-Банксервиз, основен партньор на БАКБ при разработването на проекта. – Голямо внимание бе обърнато и на сигурността на картопритежателя.” По негови думи, въвеждайки новите карти и свързаните с тях услуги, по този показател БАКБ е изпреварила много други търговски банки, предлагащи подобни продукти.



С въвеждането на иновативни технологии и нови системи за плащане БАКБ предлага решение за всеки бизнес клиент и физическо лице, което банкира често и търси оптимизиране на времето и условията си – коментира Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ. – Новите ни дебитни карти от MasterCard са за тези, които биха се възползвали от предимствата на кредитните карти, но със собствени средства и без оценка на кредитоспособност и документи за доходи.”

При плащания на стойност до 50 лв. новите дебитни карти на БАКБ няма да изискват въвеждане на ПИН. По думите на Славка Вълкова, директор „Карти и мобилни плащания” целта е да се ускори максимално процесът при ежедневните разплащания, където скоростта е важна както за търговеца, така и за потребителя. При по-големи суми, с цел сигурност, клиентът все пак ще трябва да въведе своя ПИН код. Друг интересен момент в новата услуга на БАКБ е безплатното теглене от банкомат, независимо на коя банка е той.

Всичко това се допълва и от възможностите за дистанционно обслужване. Картите и ПИН писмото могат да бъдат доставяни на посочен от клиента адрес. От началото на следващата година се очаква Борика-Банксервиз да въведе специално за БАКБ услуга за доставяна на ПИН кода чрез SMS.

Според Вълкова към момента с новите дебитни карти на БАКБ може да се плаща в около 1000 търговски обекта, на територията на България. До края на следващата година се очаква тяхната бройка да нарасне до 5000, което по нейни думи е една добра стартова критична маса.

Занапред БАКБ планира да стартира предлагането и на кредитни карти, а също така и да уеднакви възможностите за обслужване, които потребителите получават в банковия клон и онлайн в т.нар. Виртуална банка.

„Всички преживяваме трудни времена поради икономическата криза и начинът да я преодолеем е чрез преоткриване бизнеса си – сподели Габриел Гита, мениджър „Бизнес развитие” Централна и Източна Европа в MasterCard Europe. – Единственият начин това да се случи са иновациите, като тяхната основна цел е да опростяват живота на хората. Мисля, че това, което БАКБ представя е чудесна илюстрация за иновативно обслужване.” По негови думи безконтактните банкови карти PayPass на MasterCardса представени преди около 10 г. в САЩ и в момента се използват и в момента са на разположение в 48 държави по света и се приема в близо 550 хил. търговски обекта. Гита определи сегашното развитие на PayPassв световен мащаб като рекордно и изпреварващо останалите играчи на пазара като основната причина за това е простата им употреба.

Според Гита PayPass картите проправят път на следващата голяма стъпка при технологиите за разплащане, а именно използването на мобилни устройства вместо банкови карти.

източник: itforumbg.net

Няма коментари: