понеделник, 1 октомври 2012 г.

Бизнесът води е-фактуриране напред



Автоматизирането и дигитализирането на процесите по издаване и представяне на фактури в една компания, може да понижи разходите с 60-80%. Проектите обикновено се изплащат за не повече от година и половина, сочи проучване на Billentis.
Навлизането на електронното фактуриране в България през изминалите 5 години, се дължи изцяло на операторите на решения за електронно фактуриране и иновативните компании. Скоростта, с която пазара се развива е много висока, но истинският потенциал все още не е достигнат.  Ако електронните фактури заменят големия брой хартиени, Европейският публичен сектор може да спести 40 млрд. евро (за входящи и изходящи фактури).
Водещите държави, в приемането на е-фактуриране, в световен мащаб са Чили, Мексико и Бразилия. В Европа, Датския публичен сектор може да се похвали с първенството, тъй като те първи задължиха фактурите от частния сектор към публичния да са винаги електронни.
В България, кризата се оказа фактор, който накара множество малки и големи компании да помислят върху излишните разходи. Един от тях е отпечатването и доставянето на хартиени фактури. Ако през 2008 г. електронното фактуриране бе по-скоро „екзотика“, то днес през 2012 г. всяка втора компания получава електронни фактури. За съжаление, кризата не бе фактор, който накара българския държавен сектор към подобни промени. 

Запознайте се с възможностите на www.efaktura.bg

Няма коментари: