сряда, 28 декември 2011 г.

Е-Фактурирането: Потенциал за спестяване на няколко милиарда в публичния сектор.

Проблемите в страните-членки на ЕС, свързани с натрупаните бюджетни дефицити, са сериозни и трябва да бъдат решени възможно най-скоро. Въпросът е: как? Данъчната тежест е близо до максималните приемливи нива и нито бизнеса, нито физическите лица могат да си позволят повече данъчни разходи. Освен това увеличаването на данъците има дълготраен негативен ефект тъй като спира потреблението и забавя инвестициите, което се отразява пагубно върху растежа на БВП.  В този контекст за публичния сектор не остава голям избор, освен да се намалят значително разходите.
Лесен и относително бърз начин за намаляване на административните разходи е приемането на решения за електронен документооборот. Странно, обаче, почти никой не предприема усилия в тази посока, докато водещи страни в Северна Европа, Латинска Америка и Азия вече направиха първите крачки към е-фактуриране и резултатите са налице. Общият потенциал за спестяване, разбира се, е много по-голям, тъй като фактурирането формира едва 2-3% от общите административни разходи.
В Испания дълго време големите доставчици към публичния сектор намираха вратички в интерпретацията на законодателството и изпращаха хартиени фактури. Ситуацията обаче ще се промени и новите правила ще влезнат в сила от 19 януари 2012 г. 
2012 г. ще е година на е-фактурирането и в Гърция, където то ще стане задължително в някои сектори. Правителството цели да спести повече от 3 млрд. евро на годишна база, според гръцкия министър на развитието и конкуренцията - Михалис Крисохоидис. Бизнесът пък ще спести над 1 млрд. евро с приемането на е-фактуриране.
Пестенето на средства е и главната причина за кампанията на президента Обама в тази посока. Държавните департаменти са задължени да мигрират към системи който да са „готови за е-фактуриране“. Това е предварителното изискване, за да могат да се задължат и доставчиците да получават само е-заявки и да изпращат е-фактури, считано от януари 2013 г.
Стъпки към приемането на е-фактуриране, като основен начин на фактуриране към публичния сектор, са направени и в Норвегия, Мексико, Южна Корея, дори Казахстан. Според изчисления на Бруно Кох (Билентис), потенциалът за пестене в европейския публичен сектор е поне 25 млрд. евро.
В последните няколко години усилията на европейските правителства бяха насочени към създаване на правила и практики за е-фактуриране. Поради този незадължителен характер на е-фактуриране, много компании изостават и издават хартиени фактури, без да си дават сметка за възникването на ненужни разходи и за двете страни. Според Бруно Кох, стартирането на национален проект относно е-фактуриране в публичния сектор, би се отразило ползотворно на бизнеса и би довело до широкото използване на електронни канали за обмен на бизнес информация. За съжаление, повечето политици не обръщат внимание на подобни „новаторски“ методи и търсят краткосрочни решения, които често за съжаление имат негативен ефект в средносрочен и дългосрочен план. 
Това не пречи бизнесът да действа като „публичния“ сектор. Вие можете да се възползвате от всички предимства на електронното фактуриране без да губите повече време и пари. За повече информация посетете efaktura.bg

Няма коментари: