четвъртък, 8 декември 2011 г.

Европейския икономически и социален комитет за ползите от електронното фактуриране за Европа



На 2 декември 2010 г. ЕК реши  да се консултира с ЕИСК относно възможностите за реализиране на ползите от е-фактурирането в Европа. ЕИСК прие становище и предаде своите препоръки. Пълният текст можете да прочетете тук: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2011:318:0105:0108:BG:PDF
ЕИСК подкрепя и оценява високо работата, извършена от Комисията, като споделя съдържанието на съобщението. ЕИСК смята, че „Осъвременяването на инструментите,  които регулират икономическите отношения –  техническата иновация –  води не само до изключително важни икономии,  но и допринася за разпространението на иновациите и постигането на целите на стратегията  „Европа 2020“.“ Според ЕИСК, изпълнението на “Agenda 2020” ще бъде от изключително значение за единния пазар, като фактор за социално и икономическо развитие.
ЕИСК подкрепя широкото разпространение на системите за електронно фактуриране, но подчертава, че електронното фактуриране не бива да става задължително. Тоест компаниите сами трябва да избират дали да ползват хартиени, или електронни фактури. Според ЕИСК ускоряването на приемането на електронното фактуриране ще доведе до значително по-малък разход на време, по-навременни плащания и ограничаване на фалшивите фактури.

Повече информация за ползите от електронното фактуриране можете да намерите на www.efaktura.bg 

Няма коментари: