сряда, 9 декември 2015 г.

Австрия - лидер в електронното фактуриране в Европа

С население от около 8,2 млн. души, Австрия е една от малките страни в Европа, но по отношение на цифровизация на бизнес документи, електронно правителство и електронна търговия е по-напреднала от повечето европейски страни.
По данни на Търговската камара на Австрия, 64% от компаниите в страната не използват външни фирми за счетоводни услуги. От тях:
- над 80% издават и получават електронни фактури;
- получават е-фактури в различен формат: PDF (89,2%), EDI/EDIFACT (15,5%), Word (11,4%), XML/ebInterface (9,7%) и Excel (9,7%);
- 48% разпечатват електронните фактури за вътрешна обработка, 31,8% импортират е-фактурите директно в счетоводната си система, 27% ги препращат на трети лица за обработка чрез електронна поща, а 23,3% въвеждат ръчно данните в счетоводната си система.
- 49,7% от организациите използват своя собствена система за архивиране, а други 27% прибягват до употребата на хард диск. Въпреки това, 42,8% от анкетираните все още отпечатват и архивират фактури на хартиен носител. Архивирането онлайн и употребата на облачни архиви бързо набира скорост, но засега едва 8,4% са се насочили към този вид услуга.
Според „Statistik Аustria“ през последните 12 месеца 3,7 млн. австрийци са закупили стоки или услуги по електронен път.
В стратегията за изграждане на цифров единен пазар в Европа, Европейската комисия предвижда ускоряване на прехода на държавите членки към изцяло електронни обществени поръчки и оперативно съвместими електронни подписи, но засега Австрия има готовност за осъществяване на около 5-10% от обществените поръчки по електронен път.
Източник: Billentis/Bruno Koch

Няма коментари: