вторник, 26 август 2014 г.

Задължително електронно фактуриране в Молдова, Словения и Франция в B2G сегмента

Съгласно решение на правителството на Молдова, от 1 септември 2014 г. 150 обществени институции ще бъдат задължени да се свържат с молдовската платформа за E-фактуриране, за да получават и обработват автоматично електронни фактури. Целта на тази стъпка е да се ограничи рискът от корупция в процеса на възлагане на обществени поръчки, за да се увеличи прозрачността на обществените институции и да се намалят административните разходи.
Молдова се присъединява към все по-дългия списък на страни, които извършват преход към електронно фактуриране. От 1 януари 2015 г. в Словения ще бъде задължително за публичната администрация да получава електронни фактури. Всички местни доставчици на правителството и публичната администрация следва да предoставят единствено електронни фактури. Следователно плащания на фактури на хартиен носител няма да бъдат извършвани. Словенското правителство, Националната търговска камара, данъчната администрация и банките са единодушни относно приемането на националния стандарт за E-Фактура (eSlog XML), който се основава на международния стандарт GS1 с PDF визуализация.
Франция също планира задължително E-фактуриране в B2G сегмента на базата на публикувания в страната указ, който изисква всички организации от публичния сектор да използват електронно фактуриране най-късно до 2020 г. Големите доставчици към публичния сектор следва да преминат към електронно фактуриране през 2017 г., а малките и средни предприятия – не по-късно от 2020 г.
Източник: E-Invoicing Platform

Няма коментари: