четвъртък, 3 юли 2014 г.

840 милиона електронни фактури са обработени от членовете на EESPA през 2013 г.




След извършено годишно проучване от EESPA (Европейска асоциация на доставчиците на услуги за електронно фактуриране), беше отчетен значителен ръст на пазара на електронни фактури в Европа. Проучването е извършено въз основа на данни за изпратени фактури, предоставени от членовете на EESPA, за календарните 2012 г. и 2013 г.
Основни констатации във връзка с проучването на EESPA:
840 милиона електронни фактури са били обработени и доставени от членове на EESPA през 2013 г. В резултат на това се наблюдава значителен ръст от 19% спрямо 2012г., когато са били изпратени 706 милиона електронни фактури.
По-голямата част от обработените фактури са били от типа B2B (бизнес към бизнес) и B2G (бизнес към правителство) – общо 603 милиона през 2013 г., въпреки че членовете на EESPA имат значително участие в доставката на фактури към B2C (бизнес към клиент) сегмента – общо 237 милиона фактури през 2013 г., което бележи значителен ръст от 26% спрямо предходната година.
Предоставените от EESPA данни са индикация за нарастващия обем на електронни фактури, който се очаква да се запази и занапред, оставяйки традиционните хартиени документи в миналото.
За EESPA                              
EESPA* (Европейската асоциация на доставчици на услуги за електронно фактуриране) е създадена през 2011 г. като международна асоциация с нестопанска цел и обхваща организации, които осигуряват мрежи, бизнес аутсорсинг, финансови, технологични, и EDI (електронен обмен на данни) услуги. Фокус на  EESPA е създаването на оперативно съвместими екосистеми, както и широкото разпространение на електронното фактуриране в полза на икономическата ефективност и растеж.

Няма коментари: