петък, 20 юни 2014 г.

Задължително електронното фактуриране в Турция от 1-ви септември



От 1-ви септември 2014 г. електронното фактуриране ще стане задължително за някои сектори в Турция. Органът, който отговаря за определяне на настоящия модел за електронно фактуриране в Турция, включително: начин на изпращане, получаване и архивиране на електронни фактури и свързаните с тях документи, е турската данъчна система.
Компаниите в Турция са свободни да изберат електронното фактуриране пред традиционното до сега, но за някои от тях, които осъществяват дейност с продукти, подлежащи на специално данъчно облагане – петрол, тютюневи изделия, алкохолни и безалкохолни напитки, то е задължително.
В допълнение, данъкоплатците, които попадат в обхвата на задължителното електронното фактуриране, са длъжни да предоставят своите счетоводни книги в електронен формат до 1-ви септември 2014 година.
Ето и някои от правилата, свързани с електронното фактуриране в Турция:
  • Издателите на електронни фактури трябва да се регистрират като такива в приходната администрация.
  • Всеки издател на електронни фактури автоматично става получател и е длъжен да приема електронни фактури, изпратени от всеки друг регистриран потребител.
  • За разлика от европейския модел, изпращането на електронни фактури не се осъществява независимо от издателя до крайния получател. В Турция, приходната администрация действа като център на системата – поддържа платформа към която издателите изпращат фактурите си, след което данъчният орган поема отговорността за препращането им към получателя.
  • По отношение на формата на електронните фактури е създаден  XML формат с разширение (UBL-TR), предназначен да служи като единен общ формат за всички заинтересовани страни.
  • За гарантиране на автентичност на произхода и ненарушимост на съдържанието на електронните документи, се изисква използването на електронен подпис, въз основа на финансов печат или електронен сертификат, издаден от „Съвета по научни и технологични изследвания на Турция“.
  • Доставчиците на услуги за електронно фактуриране в Турция трябва да имат разрешение от правителството, което се предоставя само ако, наред с други критерии, доставчикът е регистриран под турско име и извършва операции основно за и в Турция.

Източник: E-invoicing platform

Няма коментари: