сряда, 18 декември 2013 г.

4 нови услуги от НОИ



Националният осигурителен институт (НОИ) разработи нови четири електронни услуги, предлагани през интернет страницата на институцията (www.nssi.bg). Те са активни от 16 декември 2013 г. и са достъпни за потребителите в рубриката Е-услуги/ Административни услуги.

Чрез интернет може да се подаде "Декларация за семейно и имотно състояние и за годишния доход на член от семейството - обр. УП-4". Тя се изисква за отпускане на социална пенсия за старост по чл. 89а от Кодекса за социално осигуряване на лица, навършили 70-годишна възраст и за отпускане на персонална пенсия по чл. 92 от КСО.

Другата услуга е представяне на "Декларация за семейни обстоятелства - обр. УП-5", с която се декларират семейни обстоятелства, водещи до прекратяване на пенсията. Тя е достъпна и за клиенти на "Европейски регламенти и международни договори" в НОИ.

Заявлението за всяка от двете е-услуги се подписва от декларатора с електронния му подпис или се защитава чрез персоналния му идентификационен код (ПИК), издаден от института. И за двете услуги не се заплаща такса.

По електронен път вече може да се подаде и заявление за "Издаване на удостоверение за наличието или липсата на трудови злополуки". Удостоверението е част от изискваните документи за участие в обществени поръчки, конкурси и др. Услугата е платена, съгласно Тарифата за НОИ. Заявлението се подписва с електронния подпис на осигурителя лично или от упълномощено от него лице.

Четвъртата нова услуга, която НОИ стартира през тази година, е подаване на "Декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица". Електронната услуга е безплатна. Заявлението се подписва от лицето с електронния му подпис или се защитава чрез ПИК, издаден от НОИ.

източник: http://www.nssi.bg/newsbg/2600-uslugidekemvri2013










Няма коментари: