понеделник, 4 ноември 2013 г.

Международни новини, свързани с електронното фактуриране



Макар електронното фактуриране да навлиза с различни темпове в отделните региони по света, сигурно е, че то набира скорост и вече по-голяма част от бизнеса го използва като инструмент за оптимизация. Ето какво се случва в тази област към момента:

  • Почти половината от обменяните фактури в Чили вече са електронни. Чилийският парламент обсъжда възможността да направи електронното фактуриране задължително. Очакванията за 2014 г. са 100% от големите корпорации, а от 2016 и целият бизнес да използва е-фактуриране.
  • Около 20 000 компании в Гърция обменят над 12 милиона електронни фактури. Годишният ръст на е-фактурите е над 40%.
  • От юли 2012 норвежкото правителство наложи използването на електронни фактури в B2G сегмента на базата на спецификацията PEPPOL. През 2016 г. всички фактури от бизнеса към правителството следва да са електронни, а година по-рано това трябва да е факт за фактурите, издавани от правителството. На пазара са представени 34 доставчика на услуги за електронно фактуриране.
  • През настоящата година над 280 000 компании в Мексико са длъжни да издават електронни фактури. През следващата година този брой трябва да нарасне до 413 000.
  • В Австрия издаването само на електронни фактури към федералната администрация става задължително от януари 2014 г. Ще бъдат приемани само е-фактури в структуриран формат. Информацията от страна на администрацията е категорична – без електронни фактури няма плащане.

Няма коментари: