сряда, 26 октомври 2016 г.

Проучване на Аmexipac сравнява процесите на е-фактуриране в страните от Латинска Америка

 
Доклад на Amexipac разкрива приликите и разликите между процесите на електронно фактуриране в страните от Латинска Америка и Португалия.
Проучването подчертава, че в края на 2015 г. над 26,5 млн. данъкоплатци в дванадесетте страни - обект на анализа, са били засегнати от изискването за издаване на фактури и други свързани с тях документи в електронен формат. През 2015 г. са издадени повече от 12,4 млрд. електронни фактури, като най-голям ръст е отбелязан в Мексико, Бразилия, Еквадор и Аржентина. В по-голяма част от изследваните страни данните за фактури са валидирани в реално време от данъчните власти.
Прогнозите на Amexipac предвиждат за в бъдеще всички данъчни документи да бъдат обменяни по електронен път: фактури, разписки, издадени на ПОС, кредитни и дебитни известия, месечни фишове за заплати и т.н.
След като системата започне да функционира, сделките за внос и износ също ще подлежат на отчитане по електронен път. За в бъдеще електронно отчитане ще обхване не само финансовите документи във веригите за доставкa, но и физическите документи за инвентаризация, транспорт на стоки и т.н. В дългосрочен план вече няма да бъдат необходими ДДС декларации, тъй като данъчните власти ще получават цялата необходима информация автоматично.
Източник: Billentis/Bruno Koch

Няма коментари: