петък, 30 септември 2016 г.

160 млрд. евро несъбрани приходи от ДДС през 2014 г. в ЕС

През 2014 г. ЕС е загубил приходи от ДДС в размер на 159,5 млрд. евро според данни, публикувани от Европейската комисия. Разликата между очакваните и действително събраните приходи от ДДС отново е неприемливо висока за годината.
През 2014 г. несъответствието в приходите от ДДС варира от 37,9% в Румъния до 1,2% в  Швеция. Като абсолютна стойност, най-голям е размерът на несъбраните приходи в Италия – 36,9 млрд. евро, а най-малък  в Люксембург – 147 млн. евро.
Проучването за несъответствието в приходите от ДДС се финансира от Комисията в рамките на реформата на системата на ДДС в Европа и борбата срещу данъчните измами и отклоненията от данъчно облагане. Докладът е доказателство, че докато в някои държави членки събирането на приходите от ДДС се е подобрило, значителен напредък може да бъде постигнат само, ако държавите членки се споразумеят да опростят настоящата система за ДДС в ЕС и я направят по-благоприятна за бизнеса и защитена от измами.  
В сравнение с 2013 г., несъответствието в приходите от ДДС през 2014 г. е намаляло с 2,5 млрд. евро, но индивидуалните резултати на държавите членки все още варират значително по отношение на спазване на разпоредбите за ДДС. Резултатите на 18 държави членки са се подобрили, а осем не успяват да съберат повече приходи от ДДС спрямо миналата година.
Данните за 2014 г. са по-точни от предходните години благодарение на по-добрите счетоводни данни, предоставени от държавите членки на ЕС в съответствие с новите международни стандарти.
Източник: E-Invoicing Platform

Няма коментари: