четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Mрежата PEPPOL става задължителна за централните правителствени агенции на Швеция от 2018 г.


ESV - Шведският национален управляващ финансов орган, прие разпоредба относно електронните обществени поръчки в шведските централните правителствени агенции. Основната промяна е свързана с изискване, според което от ноември 2018 г. всички правителствени агенции са задължени за използват мрежата PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online) за процесите, свързани със заявки и фактуриране.
Приетата разпоредба от ESV посочва изрично, че централните правителствени агенции ще имат възможността да използват мрежата на PEPPOL, както и да се регистрират като доставчици на PEPPOL BIS съобщения. Това е важна стъпка, която допринася за приемането на PEPPOL в Швеция и подпомага дейността на доставчиците към правителството.
Проектът PEPPOL стартира през 2008 г. във връзка със стратегията на Европейския съюз за преминаване към електронни обществени поръчки (e-Procurement).
PEPPOL позволява на търговските партньори да обменят електронни документи чрез използването на стандарти за това. Чрез платформата за обществени електронни поръчки се внедрява набор от технически спецификации във вече съществуващите платформи за електронно провеждане на обществени поръчки с цел постигане на оперативна съвместимост в рамките на Европа.
PEPPOL се състои от 3 основни елементи: мрежата PEPPOL (PEPPOL Transport Infrastructure), спецификациите за документите (PEPPOL Business Interoperability Specifications - BIS) и регулаторната рамка за управление на мрежата (PEPPOL Transport Infrastructure Agreements).
Източник: E-Invoicing Platform, Инфобизнес

Няма коментари: