петък, 15 януари 2016 г.

Задължително електронно фактуриране в Колумбия през 2016 г.


Федералната данъчна служба на Колумбия обяви с Указ № 2242, подписан от президента на републиката, че през 2016 г. ще бъде наложено задължително електронно фактуриране за определени компании в страната. Съгласно споменатия указ Федералната данъчна служба може да изиска допълнителна информация като отчети за покупка и продажба, което ще затегне фискалния контрол. Подобно на Мексико, Бразилия, Перу и Чили, страни в които е въведено задължително е-фактуриране, новата мярка ще подпомогне борбата с укриване на данъци в Колумбия, като злоупотребите ще бъдат намалени от 22% до 0%. По данни на правителството укритите данъци в страната достигат до 40 млн. песо.
Задължително е-фактуриране в Колумбия ще бъде наложено на определени компании в зависимост от фактори като приходи, брой фактури и сектор, в който попадат. Всички компании, на които бъде наложена задължителната мярка, ще разполагат с 6 месечен период за преминаване към системата. Допуска се и доброволно присъединяване.
Първоначално въвеждането на задължително електронно фактуриране ще започне от януари 2016 г. и ще обхване 30 от най-големите компании, които са в сектора на производство на потребителски стоки, а до 2017 г. се очаква поетапното му навлизане сред останалите компании в страната.
Източник: Edicom, E-Invoicing Platform

Няма коментари: