вторник, 16 декември 2014 г.

Швейцария въвежда задължително електронното фактуриране в B2G сегмента през 2016 г.

Считано от 1 януари 2016 г. доставчиците, които са сключили договор на стойност равна на или по-голяма от 5 000 CHF (4 154 евро), ще бъдат задължени да издават електронни фактури към Федералната администрация в Швейцария.
Целта на тази мярка е да се ускорят административните процеси в B2G сегмента и да се сведе до минимум употребата на хартия. Използването на електронно фактуриране ще премахне разходите по изпращане и печат, а също и ще намали вероятността от грешки.
Въпреки че федералното правителство е технически подготвено да получава електронни фактури от 2012 г., използването на този модел все още не е широко разпространено. По-голямата част от фактурите, достигащи до администрацията, са на хартиен носител и в много случаи се налага в последствие да бъдат цифровизирани. Реално към момента едва 14% от фактурите в Швейцария се изпращат по електронен път.
Решението на швейцарското правителство е взето в момент, когато повече от тридесет страни по света са се насочили към въвеждане на електронно фактуриране. За разлика от други европейски и латиноамерикански страни обаче, в Швейцария електронното фактуриране не се приема като инструмент за борба с данъчните измами. Швейцарският модел е по-отворен, като за момента оставя малкия бизнес извън обхвата на електронното фактуриране.
Източник: Edicom

Няма коментари: