сряда, 12 март 2014 г.

Прогнози за електронното фактуриране в Европа и други региони по света



Пазарният ръст на електронното фактуриране в европейските страни е висок и устойчив. През 2014 г. се очаква той да достигне 19%. Накратко:
  • Темпове на растеж над средните за сегментите B2B/B2G/G2B се очакват във всички европейски страни. Във Финландия се очаква рязко покачване на ръста в сегмента B2C, поради заменянето на директния дебит с електронно фактуриране и директни плащания.
  • Броят на електронните фактури в сегмента B2B се очаква да достигне 4 млрд., (24% от всички европейски фактури в сегментите B2B/B2G/G2B), а броят на фактурите в сегмента B2C 2,4 млрд., отбелязвайки ръст от 14%.
Електронното фактуриране извън Европа:  
  • В страните от Латинска Америка се очаква още по-голям ръст през настоящата година. Аржентина е в процес на въвеждане на задължителното електронно фактуриране в нови сектори: почти 350 000 фирми ще бъдат засегнати. Между 2014 г. и 2017 г. Чили ще въведе поетапно задължително електронното фактуриране, което в първата си фаза  ще засегне големите корпорации. Към момента в Мексико от задължителното електронно фактуриране са засегнати около 500 000 фирми.
  • Предвижда се обемът на електронно фактуриране в Русия да се удвои през тази година.
  • Силни темпове на растеж могат да бъдат очаквани и в Турция, където от април следва да бъде въведено задължително електронно фактуриране за някои индустрии (петрол, тютюневи изделия и алкохолни напитки).
  • Федералната администрация на Хонг Конг е в сътрудничество с голям брой банки за електронно издаване на квитанции и разплащане, обръщайки се предимно към потребителския сегмент.
  • Виетнам, от своя страна, възнамерява да последва латиноамериканския модел, като наложи електронното фактуриране като средство за контрол в помощ на данъчните органи.

източник: Billentis/Bruno Koch

Няма коментари: