петък, 23 август 2013 г.

Испанското законодателство въвежда задължително електронно фактуриране

На 16 юли в Държавен вестник на Испания беше публикуван законопроект за насърчаване на електронното фактуриране и създаване на счетоводен регистър за фактурите в публичния сектор. Целта на тази инициатива е подобряване на конкурентоспособността и ефективността на бизнеса, като същевременно бъде намалена административната тежест.
Според прогнози на правителството, въвеждането на електронно фактуриране може да доведе до нетни годишни ползи за държавната администрация, възлизащи на 51 млн. EUR. Освен това 2,3 млн. EUR ще бъдат спестени от хартия, наред с положителното екологично въздействие, до което това води.
След като законът бъде одобрен, от 1 януари следващата година, публичният сектор ще заработи с нова процедура за обработване на фактури. Всички администрации ще имат счетоводен регистър на приходите, а ръководителите им ще предават информацията за получените фактурите на данъчната администрация. Това ще доведе до информираност за реалната икономическа ситуация и определяне на бюджета спрямо нея, както и достоверност на публичните сметки.
Според прогнозите промените включват:
• Задължително използване на електронно фактуриране от 15 януари 2015 г. за фактури, надвишаващи размера на 5000 EUR.
• Задължително използване на електронно фактуриране в „компаниите, предоставящи услуги от специално финансово значение“.
Организации, които извършват нарушения, може да бъдат глобени до 10 000 EUR.

Няма коментари: