вторник, 22 февруари 2011 г.

Електронно фактуриране в Европа през 2011 г.

Очакванията са, че през 2011 г. е-фактурирането ще отбележи ръст от 35% на европейско равнище. Тази прогноза превръща сектора в един от малкото, които очакват сериозен ръст по време на криза. Цифрите звучат обещаващо, над 5 млн. компании ще използват е-фактуриране през 2011 г. твърди Billentis, компания която се занимава с изследвания в областта на електронното фактуриране. За 2010 г. тази цифра е била 3.6 млн., което означава очакван ръст от 39%.
В потребителския сектор (B2C) електронните сметки ще достигнат до 75 млн. потребители, което изразено в проценти означава ръст от 32 пункта. Тук най-активни са телекомите, ютилити компаниите, лизинговите дружества и издателите на кредитни карти, които често „принуждават“ своите клиенти да получават електронни фактури. Най-разпространените практики са  свързани с даването на отстъпки от дължимото на потребителите, които се съгласят да получават електронни фактури (позитивна дискриминация) и налагането на „глоби“ на клиенти, които отказват да получават е-фактури (негативна дискриминация). При нас в B2C сектора инициативите са все още на идейно ниво и са по-скоро ориентирани към осигуряване на платежни канали, а не на представяне на е-сметки.
Обемът на изпратени е-фактури през тази година се очаква да достигне 1,735 млн. за бизнес сектора, което отговаря на 11.6% от общия обем фактури. В потребителския сектор се очаква да бъдат изпратени над 1,400 млн. е-сметки, или 9.3% от общия обем. Според неофициални данни равнището на навлизане на е-фактуриране в България е под 10%, този резултат ни поставя под средното за Европейския Съюз ниво.
През 2010 г. броят на операторите на решения за електронно фактуриране е бил 470. Очакванията са, че през 2011 г. тази бройка ще нарастне до 530, или 13% ръст. Сравнено с предходни години се вижда, че пазарът достига зрялост и процентът на новите компании е относително малък. Според Billentis,  една голяма част от съществуващите компании няма да се справят с пазарните предизвикателства. Според тях, през 2012 и 2013 ще бъдем свидетели на сливания и придобивания в този сектор. Статистиката показва, че едва 60 от всички тези компании обработват над 1 000 000 млн. фактури на годишна база, което се смята и за т.нар. критична маса за успешното функциониране на такава услуга.
Фокусът на операторите през 2011 г. ще бъде насочен отново и с още по-голяма сила към Малките и Средни по големина предприятия. Те изграждат „гръбнака“ на европейската икономика и са предпоставка за успеха на е-фактурирането.
За да започнете да издавате електронни фактури, посетете www.efaktura.bg

Няма коментари: